top of page

VÅRA TYGER

Företag

Klicka för att redigera texten och få med all nödvändig info.

Sport

Klicka för att redigera texten och få med all nödvändig info.

Kultur

Klicka för att redigera texten och få med all nödvändig info.

Livsstil

Klicka för att redigera texten och få med all nödvändig info.

REST-TYGER

REST-TYGER

​

 

 

Var kommer våra tyger ifrån?

Alla våra barnkläder och tillbehör är tillverkade av rest-tyger eller med andra ord "leftover” eller "deadstock"-tyger. Tygerna köper vi antingen från våra fabrikers restlager eller från företag som köper upp överblivna tyger från andra premium varumärken.

För att vara säkra på att de är tillverkade på ett miljömässigt och rättvist sätt, men också för att minimera fraktavstånden, väljer vi bara tyger som kommer från Europa.

Tygerna väljer vi ut med omsorg och är alltid av topp-kvalitet. De kommer bla. från Italien och Frankrike som är högt ansedda producenter av exklusiva textilier.

​

Vad är Deadstock-tyg?

Dead-stock är en term som ofta används för att beskriva lager som inte har sålts och som sannolikt inte kommer att säljas i framtiden.

Det är tyger som är en biprodukt från märken som antingen beställt för mycket tyg, för att tex möta produktionsminimum, eller som ett resultat av överskattning av produktefterfrågan.

Ett överskott av tyg kan också uppstå genom avbrutna eller ändrade beställningar- om ett varumärke tex bestämmer sig för att annullera en order eller vill ha en annan färg på tyget. 

 

Vilka är för-och nackdelarna med att använda deadstock-tyg?

Tygavfall är ett enormt problem i modebranschen, mängder av både tyger och kläder skickas till förbränning. Att använda oss av deadstock-tyger när vi tillverkar våra barnkläder är vårt sätt att ta itu med och uppmärk-samma detta problem.

 

Det finns ett antal fördelar med att använda deadstock-tyger:

​

  • Den mest uppenbara är att tygerna cirkulerar och man undviker att de hamnar på en soptipp och förbränns. Att hålla material eller plagg i aktiv användning är ett av de bästa sätten att minska deras miljöpåverkan.

  • Att skapa nya material kräver mängder med vatten, men genom att använda deadstock-tyger minskar efterfrågan på nya tyger och bidrar till lägre vattenförbrukning.

  • Minskat koldioxidavtryck – Studier visar att mode står för så mycket som 10 % av de årliga globala koldioxidutsläppen. Majoriteten av dessa utsläpp kommer från tygproduktion som kan minskas genom att använda tyger som redan är i omlopp.

  • Man tar tillvara på de naturresurser som redan använts.

  • Man kapar många av de miljöbelastande processerna som krävs för att tillverka nya tyger. Kika på illustrationen nedan om du är nyfiken på hur tillverkningsprocessen, från råmaterial till färdigt plagg, ser ut. 

 

Även om användningen av rest-tyger utan tvekan är ett bättre alternativ än att tillverka nya material är svaret på frågan om det är hållbart över hela linjen inte ett enkelt ja eller nej. Att tillverka kläder medför utsläpp i produktionens alla delsteg. Att använda sig av överblivet tyg bör därför inte ses som den enda lösningen, det är även viktigt att arbeta utifrån fler miljöaspekter. Vi bidrar ändå med att ta ett litet och meningsfullt steg i kampen mot textilavfallet och arbetar ständigt för att förbättra alla led i vår tillverkningsprocess.

Överblivet tyg, mao. left-over eller dead-stock tyg.
Tillverkningsprocess av tyg
CERTIFIERNGAR

CERTIFIERINGAR

​

​

Om det finns att tillgå väljer vi i första hand att använda oss av ekologiska tyger som har någon form av certifiering, tex Oeko-Tex och GOTS. Om en produkt ska få märkas med dessa standarder måste alla ingående delar och hela produktionsprocessen vara certifierade. Även om våra barnkläder inte är märkta använder vi oss främst av tyger som uppfyller dessa villkor och arbetar för att samtliga produkter ska bli certifierade. Det här innebär de olika certifieringarna:

 

Global Organic Textile Standard 

GOTS är en internationell märkning av kläder och textilier som omfattar sociala-och miljömässiga krav i hela produktionsprocessen -från råvara till färdig produkt. Det har därför inte använts hälso-eller miljöbelastande kemikalier i produktionen av de ekologiska textilierna. GOTS certifieringen garanterar att kläderna är producerade av minst 70% ekologiskt odlade fibrer.

​

Detta är den strängaste miljömärkningen av kläder vilket vi såklart siktar på att få.

Läs mer om GOTS-märkning av ekologiska produkter här!

​

OEKO-TEX 10

Den här certifieringen säkerställer att produkterna är fria från hälsofarliga kemikalier. Inom OEKO-TEX  finns 4 produktklasser där klass 1 ställer de strängaste kraven och har mycket låga gränsvärden för restkemikalier och är godkända för att producera babykläder. 

​

OEKO-TEX produktklasser

Produktklass I: Produkter för spädbarn och små barn upp till tre år, tex underkläder, sparkdräkter, sängkläder och barnkläder.

Produktklass II: Produkter som ska användas nära huden, tex tröjor, strumpor, byxor och underkläder

Produktklass III: Produkter som är längre från kroppen, tex jackor, skor, ytterrockar

Produktklass IV: Inrednings- och dekorationsmaterial, tex dukar, möbeltextilier, gardiner

​

Läs mer om OEKO-TEX® här!

Certifieringar
NATURMATERIAL
Ull

NATURMATERIAL

Naturmaterial har ett naturligt ursprung. Exempel på naturfibrer är bomull, lin och hampa. Till naturfiber räknas även djurfiber som t.ex. ull och silke. Naturfibrer kan spinnas och användas för att tillverka tyg direkt, utan att behöva brytas ner eller omformas.

 

BOMULL

​

​

Bomull tillhör ett av de vanligaste materialen och utgör 35% av all världens textilier. Det är en naturlig fiber som är förnybar och biologiskt nedbrytbar, Bomull kan odlas på olika sätt och man talar till exempel om konventionellt odlad eller certifierad ekologiskt odlad bomull. 

​

Att odla konventionellt bomull kräver stora mängder kemikalier, vatten och energi. 

Bomullsplantan är känslig för skadedjur och besprutas med stora mängder bekämpningsmedel som riskerar att förorena omgivande miljö och vattenkällor. Bomulls-plantan kräver dessutom mycket vatten och det är framförallt i odlingen som överanvändning av vatten sker.

​

Ekologisk bomull däremot odlas utan farliga kemikalier som gödningsmedel, GMO och pesticider och det kräver upp till 88 % mindre vatten än konventionell bomull.

Jämfört med konventionell bomull, är därför ekologisk bomull mer hälsosam baÌŠde för miljön, de som arbetar med den men också för slutanvändaren.

​

​

ULL

​

​

Ull är 100% naturligt, förnybart och biologiskt nedbrytbart. Ull har unika egenskaper - den är värmereglerande och hjälper dig att hålla dig varm när det är kallt, och håller dig sval när det är varmt.

​

MERINOULL är en av världens finaste och mjukaste ullkvaliteter. Den är också naturligt antibakteriellt vilket håller plagget fräscht längre. Merino håller inte kvar dålig lukt som andra material, så om du bär ett ullplagg flera gånger innan du tvättar den, sparar du inte bara tid, utan även vatten och minskar din miljöpåverkan

​

KASHMIRULL kommer från kashmirgetters underull som är otroligt mjuk. Underullen består av fina, mjuka hårstrån som skyddar getterna mot kyla under de långa vintrarna. Det är den mjuka underullen som används för att göra kashmirgarn.

Att blanda kashmir med andra fibrer ökar hållbarheten hos de ömtåliga kashmirfibrerna samtidigt som den behåller sin mjukhet och naturliga skönhet.

SYNTETMATERIA

SYNTETMATERIAL

Det finns många olika sorters syntetmaterial, några av de vanligaste är akryl, polyamid, poly-ester och elastan. Gemensamt för alla syntetmaterial är att de är gjorda av fossil olja, dvs en icke förnyelsebar råvara, och är därmed allt annat än bra. Men utifrån hur de används kan de fylla viktiga funktioner och bidra med olika egenskaper som tex stretch, slitstyrka och tålighet. 

​

​

POLYESTER

​

​

​

Återvunnen polyester?

Ett bättre alternativ är återvunnen polyester. Den framställas från t.ex. PET-flaskor eller utslitna polyesterkläder. Då återanvänds den råolja som redan tagits från naturen, i stället för att utvinna ännu mer olja. Men det råder delade meningar om det verkligen är en miljövinst då det ju faktiskt går åt energi och resurser även vid återvinning!

​

Varför finns produkter i syntetmaterial  i vårt sortiment?

De flesta av våra barnkläder är tillverkade i naturmaterial men vi har valt att ha med några få produkter i fleece då det är ett mjukt och gosigt material som är både slitstarkt och värmeisolerande och dessutom lättskött.

​

Genom att vi tagit tillvara på överblivet syntetmaterial ser vi det som en form av återvinning och det mest hållbara är ju att använda det som redan har producerats. Vårt fleece-tyg har inte genomgått några ytterligare processer som belastar miljön och har därför den fördelen jämfört med tyg av återvunna fibrer. 

​

På sikt är vår ambition att fasa ut de syntetiska tygerna och tillverka alla våra produkter i naturmaterial.

​

​

Mikroplaster

Kläder fortsätter påverka miljön även efter tillverkning. Syntetmaterial, även återvunnen, släpper ifrån sig mikroskopiskt små plastpartiklar varje gång det tvättas, främst vid de första tvättarna. Dessa partiklar är för små för att fångas upp i reningsverk och fortsätter därför ut i havet där nedbrytningen kan ta flera hundra år.

​

​

Skötselråd och hur man undviker utsläpp av mikroplaster

Fleece-plagg behöver inte tvättas så ofta. Det kan med fördel vädras och fläckar kan torkas bort med en blöt trasa. När plagget behöver tvättas vänd det då ut- och in och lägg i en tvättpåse. Tvättpåsen skyddar från slitage och gör dessutom att fleece-plagget håller sig mjukt och mysigt. 

Fleece, ska inte torktumlas då det sliter på tyget och är dåligt för vattenmiljön, eftersom mikroplaster riskerar att spolas ut i avloppsvattnet. Syntetplagg har fördelen att de snabbt torkar av sig själv. 

​

Var noggrann med att fånga upp och släng ludd och fibrer så att så lite som möjligt av de mikroskopiska syntetfibrerna kommer ut i naturen!

Polyester
bottom of page